Έξι Σημάδια ότι το Ήπαρ σας χρειάζεται φροντίδα.

Το ήπαρ είναι το πιο εργατικό αλλά υποτιμημένο όργανο του σώματος. Όλοι μιλούν για υγιή καρδιά, απώλεια βάρους, λαμπερό δέρμα και ούτω καθεξής. Ωστόσο, το ήπαρ είναι αυτό που εργάζεται πιο σκληρά στο σώμα και εκτελεί περίπου 500 ή περισσότερες λειτουργίες από την αποθήκευση ζάχαρης, μετάλλων και βιταμινών ως καύσιμο για το σώμα. Ελέγχει επίσης την παραγωγή και την απέκκριση της χοληστερόλης. Το ήπαρ περιέχει χολή που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και αυτή βοηθά στη διάσπαση των λιπών.

Όπως ακριβώς η καρδιά, έτσι και αυτό καταπονείται, αλλά σε αντίθεση με μια καταπονημένη καρδιά, τα συμπτώματα ενός ταλαιπωρημένου ήπατος εμφανίζονται πολύ αργά. Αυτό το όργανο φιλτράρει όλα τα ξένα σωματίδια, όπως τα πρόσθετα τροφίμων, τον καπνό, το αλκοόλ και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πώς μπορούμε λοιπόν να γνωρίζουμε αν το ήπαρ μας βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση; Ακολουθούν έξι κρίσιμα σημάδια ενός στρεσαρισμένου ήπατος που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε:

1.Το χρώμα του δέρματός σας αλλάζει

Έχετε παρατηρήσει αποχρωματισμό του δέρματος; Αν ναι, τότε είναι το πρώτο σημάδι ενός ήπατος που βρίσκεται σε δυσφορία. Αν το χρώμα του δέρματός σας αλλάξει σε ικτερικό κίτρινο ή χλωμό με μπλε απόχρωση ή αν τα νύχια ή τα δάχτυλά σας κιτρινίσουν, τότε υπάρχει πρόβλημα. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα συμβαίνει επειδή το σώμα δεν μπορεί να αποβάλει τις τοξίνες. Όταν αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται για ένα χρονικό διάστημα, προκαλούν την ανάπτυξη χολερυθρίνης κάτω από το δέρμα προκαλώντας αποχρωματισμό.

2.Υποφέρετε από προβλήματα πέψης

Νιώθετε συχνά φουσκωμένοι και υποφέρετε και από δυσκοιλιότητα; Αν αντιμετωπίζετε καθημερινά προβλήματα δυσπεψίας, είναι σημάδι ενός στρεσαρισμένου ήπατος. Με το φούσκωμα, μπορεί να εμφανίσετε αέρια και πόνο στο στομάχι.Αυτό συμβαίνει επειδή η χολή δεν μπορεί να διασπάσει την τροφή.

3.Πόνοι στο σώμα

Το ήπαρ καθαρίζει το αίμα και παράγει επίσης νέο αίμα. Αλλά όταν βρίσκεται υπό πίεση, αδυνατεί να παρέχει νέο αίμα στους μυς, τους ιστούς και τους τένοντες. Αυτό βλάπτει την ευλυγισία μας, προκαλώντας πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης, ακόμα και ξηροφθαλμία. Ο συνεχής πόνος αυτού του είδους θα οδηγήσει σε κόπωση.

4.Κόπωση

Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και εξαντλημένοι; Αυτό μπορεί να είναι χρόνια κόπωση και μια σαφής ένδειξη ότι το ήπαρ βρίσκεται υπό πίεση. Αισθάνεται στρεσαρισμένο καθώς το σώμα εργάζεται πολύ σκληρά για να αποκαταστήσει τις βλάβες. Καθώς το σώμα εργάζεται υπερωριακά, μπορεί να στρεσάρει και τα άλλα όργανα και ως εκ τούτου αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κούραση. Είναι καλύτερο να ελέγξετε το ήπαρ σας σε αυτό το σημείο.

5.Μεταβολές της διάθεσης

Οι εναλλαγές της διάθεσης συμβαίνουν όταν είμαστε δυστυχισμένοι ή αγχωμένοι. Έτσι, όταν το ήπαρ είναι στρεσαρισμένο, μπορεί να διαταράξει τη συναισθηματική μας υγεία. Συναισθήματα όπως ο θυμός, η ανυπομονησία, η ευερεθιστότητα και η κατάθλιψη είναι κοινά συμπτώματα όταν το ήπαρ βρίσκεται σε δυσφορία. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να επηρεάσει τις ικανότητες λήψης αποφάσεων και να προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε επιθετικότητα και δυσάρεστο ξέσπασμα.

6.Προσέξτε αυτά τα σημάδια

Ένα στρεσαρισμένο ήπαρ επηρεάζει τις συνολικές λειτουργίες του σώματος – μπορεί να προκαλέσει κουδούνισμα στα αυτιά, αϋπνία, ζάλη, θολή όραση, αλλεργίες, έλλειψη σεξουαλικής ορμής, εσωτερική ή εντερική αιμορραγία, ευαισθησίες σε χημικές ουσίες, PMS, δραστική απώλεια βάρους και ευρυαγγείες.

Πηγή : #pharmeasy.in

X