Η διαλείπουσα νηστεία ενδέχεται να μειώνει τις επιπλοκές του Covid-19

 

Νηστεία και Covid-19

Η διαλείπουσα νηστεία έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Ερευνητές από την Intermountain Healthcare διαπίστωσαν επιπλέον οφέλη. Συγκεκριμένα,  οι άνθρωποι που νηστεύουν τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από το COVID-19.

Δημοσιεύσεις

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health. Οι  ερευνητές της Intermountain μελέτησαν ασθενείς με COVID-19 που ασκούσαν τακτική διαλειμματική νηστεία μόνο με νερό. Παρατήρησαν ότι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου λόγω του ιού σε σχέση με τους ασθενείς που δεν το έκαναν.

“Η διαλείπουσα νηστεία έχει ήδη αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Σε αυτή τη μελέτη, βρίσκουμε πρόσθετα οφέλη κατά την καταπολέμηση μιας λοίμωξης από τον COVID-19 σε ασθενείς που νηστεύουν εδώ και δεκαετίες”. Η δήλωση αυτή ενήκει στον Benjamin Horne, Ph.D. διευθυντής καρδιαγγειακής και γενετικής επιδημιολογίας στην Intermountain Healthcare.

Η μελέτη

Στη μελέτη της Intermountain, οι ερευνητές εντόπισαν ασθενείς εγγεγραμμένους στο μητρώο INSPIRE. To inspire ειναι ένα εθελοντικό μητρώο υγείας στην Intermountain Healthcare. Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης εξεταστεί θετικά για SARS-CoV-2 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 – πριν από την ευρεία διάθεση εμβολίων. Εντόπισαν 205 ασθενείς που είχαν εξεταστεί θετικά για τον ιό. Από αυτούς, οι 73 δήλωσαν ότι έκαναν τακτικά νηστεία τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούσαν τακτική νηστεία είχαν χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου λόγω του κοροναϊού. “Η διαλείπουσα νηστεία δεν σχετιζόταν με το αν κάποιος βρέθηκε ή όχι θετικός στον COVID-19, αλλά σχετιζόταν με χαμηλότερη σοβαρότητα όταν οι ασθενείς είχαν βρεθεί θετικοί σε αυτόν”, δήλωσε ο Dr. Horne.

Οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι έκαναν τακτικά νηστεία το έκαναν κατά μέσο όρο για περισσότερα από 40 χρόνια. Οι ερευνητές της Intermountain είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν στενά τη συγκεκριμένη ομάδα μακροχρόνιων διαλειμματικών νηστευτών. Η ομάδα αυτή νήστευε τακτικά για θρησκευτικούς λόγους. Σχεδόν το 62% του πληθυσμού της Γιούτα ανήκει στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Τα μέλη της συνήθως νηστεύουν την πρώτη Κυριακή του μήνα μένοντας χωρίς φαγητό ή ποτό για δύο συνεχόμενα γεύματα.

Συμπεράσματα

Ο Δρ Horne δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί η διαλείπουσα νηστεία συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα του COVID-19. Υποστήριξε ότι πιθανότατα οφείλεται σε μια σειρά από τρόπους που επηρεάζουν τον οργανισμό. Για παράδειγμα, η νηστεία μειώνει τη φλεγμονή, κυρίως επειδή η υπερφλεγμονή σχετίζεται με κακές εκβάσεις του COVID-19. Επιπλέον, μετά από 12 έως 14 ώρες νηστείας, το σώμα μεταβαίνει από τη χρήση της γλυκόζης στο αίμα σε κετόνες, συμπεριλαμβανομένου του λινολεϊκού οξέος. “Υπάρχει ένας θύλακας στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 στον οποίο χωράει το λινολεϊκό οξύ. Αυτό μπορεί να κάνει τον ιό λιγότερο ικανό να προσκολληθεί σε άλλα κύτταρα”, δήλωσε. Ένα άλλο πιθανό όφελος είναι ότι η διαλείπουσα νηστεία προάγει την αυτοφαγία. Η αυτοφαγία είναι “το σύστημα ανακύκλωσης του σώματος που καταστρέφει και ανακυκλώνει τα κατεστραμμένα και μολυσμένα κύτταρα”, πρόσθεσε ο Δρ Horne.

Ο Dr. Horne τόνισε ότι τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από ανθρώπους που ασκούν τη διαλείπουσα νηστεία για δεκαετίες όχι εβδομάδες. ‘Οποιος θέλει να εξετάσει την πρακτική αυτή θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί τους γιατρούς του, ειδικά αν είναι ηλικιωμένος, έγκυος ή έχει παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιακή ή νεφρική νόσο.

Πηγή:#sclhealth.org/

X