Πώς η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει όσους ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Κάνοντας βήματα προς την ανακούφιση. Πώς η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει όσους ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας;

 

 

 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια χρόνια, συχνά εξουθενωτική νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως κόπωση, προβλήματα κινητικότητας, πόνο και γνωστικές αλλαγές.

Οι παραδοσιακές θεραπείες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής,  αλλά πολλοί ασθενείς αναζητούν συμπληρωματικές θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ευεξίας.

Η ρεφλεξολογία, μια πρακτική που περιλαμβάνει την εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά, είναι μια τέτοια θεραπεία που κερδίζει την προσοχή καθώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας ως προς τα συμπτώματα της νόσο.

Εξερευνώντας το τοπίο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών ινών (μυελίνη) στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η βλάβη αυτή διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος, οδηγώντας σε ποικίλα συμπτώματα. Η ακριβής αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές:

Υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS): Χαρακτηρίζεται από σαφείς υποτροπές δραστηριότητας της νόσου που ακολουθούνται από υφέσεις.

Πρωτοπαθώς εξελισσόμενη σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS):

Περιλαμβάνει σταδιακή εξέλιξη της αναπηρίας από την έναρξη, χωρίς πρώιμες υποτροπές ή υφέσεις.

Δευτεροπαθώς εξελισσόμενη σκλήρυνση κατά πλάκας

(SPMS): Αρχικά αρχίζει ως υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα, ακολουθούμενη από σταθερή εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Προοδευτικά υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας

(PRMS): Μια σπάνια μορφή που χαρακτηρίζεται από προοδευτική πορεία από την αρχή με οξείες υποτροπές.

Τι είναι η Ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία είναι μια μορφή συμπληρωματικής θεραπείας που βασίζεται στην αρχή ότι συγκεκριμένα σημεία στα πόδια, τα χέρια και τα αυτιά αντιστοιχούν σε διάφορα όργανα και συστήματα του σώματος.

Εφαρμόζοντας πίεση σε αυτά τα σημεία, οι ρεφλεξολόγοι στοχεύουν στην προώθηση της επούλωσης, τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Πώς λειτουργεί;

Tο σώμα χωρίζεται σε δέκα κάθετες ζώνες, ενώ όλο το σώμα και τα όργανα απεικονίζονται στα πέλματα , στις παλάμες , στα αυτιά, στο πρόσωπο, στα μακρά οστά.  Με τη διέγερση συγκεκριμένων σημείων  μπλοκαρίσματα στη ροή της ενέργειας αποκαθιστούνται και ενισχύεται η δυνατότητα του οργανισμού για αυτοΪαση.

Πως η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει;

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αποκαλείται νόσος “δακτυλικό αποτύπωμα”. Αυτό σημαίνει ότι είναι διαφορετική η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η πορεία σε κάθε ασθενή. Παρόλα αυτά μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, βελτίωση της κινητικότητας, μείωση της κόπωσης, μείωση του στρες και του άγχους, βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, βελτιωμένη κυκλοφορία, ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ανακούφιση από τον πόνο

Ο πόνος είναι ένα κοινό και συχνά εξουθενωτικό σύμπτωμα της ΣΚΠ. Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου διεγείροντας την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού.

Βελτιωμένη κινητικότητα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά επηρεάζει την κινητικότητα λόγω της μυϊκής αδυναμίας και των προβλημάτων συντονισμού. Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας ενισχύοντας τη νευρική λειτουργία και προάγοντας τη χαλάρωση των μυών, μειώνοντας τη σπαστικότητα και βελτιώνοντας τον μυϊκό συντονισμό.

Μείωση της κόπωσης

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και δύσκολα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η ρεφλεξολογία προάγει τη χαλάρωση και τη μειώση του στρες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την κόπωση.

Μείωση του άγχους και του στρες

Η ζωή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική, συμβάλλοντας στην πρόκληση άγχους και κατάθλιψης. Η ρεφλεξολογία είναι γνωστή για τα ηρεμιστικά της αποτελέσματα, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων άγχους και στρες. Αυτό, με τη σειρά του, έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική ευεξία.

Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές στη σκλήρυνση κατά πλάκας, που συχνά επιδεινώνονται από τον πόνο, το άγχος και άλλα συμπτώματα. Η ρεφλεξολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου προάγοντας τη χαλάρωση και μειώνοντας τον πόνο και το άγχος, συμβάλλοντας στην καλύτερη συνολική υγεία και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Βελτιωμένη κυκλοφορία

Η ρεφλεξολογία πιστεύεται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. Η βελτιωμένη κυκλοφορία μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και να βοηθήσει στη διαχείριση ορισμένων συμπτωμάτων της ΣΚΠ, όπως το κρύο στα άκρα και οι μυϊκοί σπασμοί.

Ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Δεδομένου ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας περιλαμβάνει μια αυτοάνοση συνιστώσα, η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας. Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνοντας το στρες και προάγοντας τη συνολική ισορροπία στο σώμα.

Ενσωμάτωση της ρεφλεξολογίας στη φροντίδα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η ενσωμάτωση της ρεφλεξολογίας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φροντίδας για τη ΣΚΠ περιλαμβάνει τη συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευμένους ρεφλεξολόγους. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου:

Συμβουλεύσου τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης: Πριν από την έναρξη της ρεφλεξολογίας,  θα πρέπει να συζητήσεις με το θεράποντα ιατρό την επιθυμία σου να εντάξεις τη ρεφλεξολογία στο πρόγραμμα σου.  Ο γιατρός σου  είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν είναι η σωστή επιλογή για εσένα.

Βρες έναν εξειδικευμένο ρεφλεξολόγο: Είναι σημαντικό να αναζητήσεις έναν πιστοποιημένο ρεφλεξολόγο με εμπειρία στη συνεργασία με ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ανάπτυξε ένα εξατομικευμένο σχέδιο: Συνεργάσου με τον ρεφλεξολόγο για να αναπτύξεις ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στα ατομικά συμπτώματα και ανάγκες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες και τεχνικές αυτοφροντίδας για εξάσκηση στο σπίτι.

Παρακολούθησε την πρόοδο: Παρακολούθησε τα συμπτώματα και τις βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου για να αξιολογήσεις την αποτελεσματικότητα της ρεφλεξολογίας και να κάνεις τις απαραίτητες προσαρμογές στο σχέδιο θεραπείας.

Η ρεφλεξολογία υπόσχεται μια συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ανακουφίζοντας τον πόνο, βελτιώνοντας την κινητικότητα, μειώνοντας την κόπωση και προάγοντας τη χαλάρωση, η ρεφλεξολογία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΚΠ.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των ωφελειών και των μηχανισμών της, οι θετικές εμπειρίες πολλών ατόμων υποδηλώνουν ότι η ρεφλεξολογία αξίζει να εξεταστεί ως μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης στη φροντίδα της ΣΚΠ. Όπως συμβαίνει με κάθε συμπληρωματική θεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας να συμβουλεύεσαι τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και να συνεργάζεσαι με ειδικευμένους επαγγελματίες για να διασφαλίσεις την ασφαλή και αποτελεσματική ενσωμάτωση στο συνολικό σχέδιο θεραπείας.

 

Μαρία Τσόλη,
Ρεφλεξολόγος – Εκπαιδεύτρια Εναλλακτικών Μεθόδων

X