Τι είναι η ωτοθεραπεία;

Η ωτοθεραπεία είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που περιλαμβάνει τη διέγερση συγκεκριμένων σημείων στο αυτί για τη θεραπεία διαφόρων σωματικών και συναισθηματικών παθήσεων.

Η θεραπεία αυτή βασίζεται στην αντίληψη ότι το αυτί είναι ένα μικροσύστημα ολόκληρου του σώματος, με κάθε σημείο στο αυτί να αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένο περιοχή ή όργανο του σώματος.

Πιστεύεται ότι η ωτοθεραπεία προέρχεται από την αρχαία Κίνα, όπου χρησιμοποιήθηκε ως μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM) για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων ενώ μια έκθεση του Ιπποκράτη είναι η παλαιότερη δυτική αναφορά.

Στην Ευρώπη, η ωτοθεραπεία εφαρμόζεται συστηματικά από τότε που ο γιατρός Nogier παρουσίασε τον χάρτη του ανεστραμμένου εμβρύου το 1957. Αυτό το άρθρο του Nogier διαβάστηκε από Ρώσους, Ιάπωνες και Κινέζους βελονιστές και μεταφράστηκε το 1958 και το 1959 στα Κινέζικα.

Ποιά είναι η θεωρία πίσω από την ωτοθεραπεία;

Μία από τις βασικές αρχές της ωτοθεραπείας είναι ότι το αυτί συνδέεται με τους μεσημβρινούς του σώματος, οι οποίοι είναι ενεργειακά κανάλια που διατρέχουν το σώμα. Διεγείροντας συγκεκριμένα σημεία στο αυτί, οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν την ενέργεια να κυκλοφορεί απρόσκοπτα στους μεσημβρινούς και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο σώμα.

Αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, όπως βελόνες βελονισμού, μικρούς μαγνήτες που τοποθετούνται στο αυτί, σπόρους, μόξα, ηλεκτοβελονισμό, πιεσοθεραπεία κ.α.

Ποιά προβλήματα αντιμετωπίζει η ωτοθεραπεία;

Η ωτοθερεαπεία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του πόνου και η ανακούφιση από τον πόνο είναι ένα από τα κύρια οφέλη της. Διεγείροντας ορισμένα σημεία στο αυτί, οι θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορα μέρη του σώματος.

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για καταστάσεις όπως οι πονοκέφαλοι, ο πόνος στην πλάτη, η αρθρίτιδα και διάφοροι τύποι χρόνιου πόνου. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην ωτοθεραπεία γιατί είναι ένας φυσικός μη επεμβατικός τρόπος για να διαχειριστούν τον πόνο τους χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, η ωτοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία μιας ποικιλίας άλλων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους, της αϋπνίας και του εθισμού.

Η ωτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους , στη διακοπή καπνίσματος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν πλήρως οι μηχανισμοί πίσω από την ωτοθεραπεία, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματική για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε την ωτοθεραπεία, φροντίστε να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο θεραπευτή που μπορεί να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τις ατομικές σας ανάγκες.

 

Μαρία Τσόλη,
Ρεφλεξολόγος – Εκπαιδεύτρια Εναλλακτικών Μεθόδων

X